Stolab satsar på Sverige

2012-06-01

För familjeägda Stolab är det otänkbart att tillverka möbler någon annanstans än i Sverige. Nu satsar man på ny produktionsteknik genom att investera i en 5-axlig NC-maskin.

Säg Stolab och de allra flesta möbelintresserade tänker omedelbart på Lilla Åland – stolen som gjort företaget känt. I år är det 70 år sedan Carl Malmsten skapade den stol som hela världen lärt sig älska, tillverkad av massiv björk till såväl hem som offentliga miljöer. Stolab var också en av de första möbeltillverkarna i Sverige som installerade NCmaskiner, säger produktionschefen Henrik Möller.

– Sedan styrelsen beslutade att Stolab ska vara kvar i Sverige år 2 000 har vi investerat nästan 40 miljoner i vår fabrik (maskiner och lokaler) i Smålandsstenar.

Idag tillverkas Lilla Åland och Stolabs övriga möbler med traditionellt hantverk kombinerat med högautomatiserade NCmaskiner.

– Vi besöker regelbundet sågverken som levererar råvaran, björk. Vi har höga krav på virket avseende bland annat fukthalten. Vi gör allt själva – från att björken kommer in i fabriken till färdig möbel. Kunden kan till och med själv bestämma färgen, kommenterar Henrik Möller.

Man svarvar, borrar och putsar bitarna i samma maskin och därefter sågas de upp i rätt längd av en robot. Maskinerna går i 3-skift dygnet runt. Även om mycket av tillverkningen görs i förprogrammerade maskiner är operatörerna inte sysslolösa mellan omställningarna i produktionen.

– Det är mycket hantverk, bland annat finputsas detaljer mellan de olika produktionsavsnitten.

– Allt kan inte ersättas av robotar. Det mänskliga ögat avgör ofta bäst när slipningen är klar. Vi använder maskiner för kantslipning och lackslipar stolarna med robot så visst går det att automatisera även möbeltillverkning.
Men det är svårare än vid till exempel komponentsammansättning i en fordonsfabrik, menar Henrik Möller.

Ledningen för Stolab har slagit fast att produktionen ska stanna i Sverige. Man arbetar även med ständiga kvalitetsförbättringar bland annat genom testmaskiner man byggt själva. Nästa stora investering för framtiden sker före sommaren.