TMF informerar: Första Maskinkörkorten tagna!

2012-06-01

I början av maj skrev Maskinkörkortet historia när de två första personerna tog sin examen. Jonas Engström och Therese Mattsson klarade "uppkörningen" på Lernia i Mora, och har nu behörighet på bandsåg respektive planhyvel.

Trä- och Möbelföretagen (TMF), facket för skogs-, trä- och grafisk bransch (GS) samt Prevent har gemensamt arbetat med att ta fram ett maskinkörkort som garanterar att de som jobbar vid maskiner får nödvändig utbildning. Hösten 2011 introducerades Maskinkörkortet för trä- och möbelindustrin i Sverige och sedan dess har arbetet med provdelen förfinats.

Drygt ett halvår senare har nu de två första körkorten utfärdats till 39-årige Jonas Engström samt 28-åriga Therese Mattsson. Båda är inne på slutspurten av en möbelsnickeri-utbildning på Lernia, och Maskinkörkortet har introducerats via deras kursansvarige Kjell Johansson (även testledare).

- Det känns kul att skriva historia, menar Therese Mattsson.

Varje måndag under våren har duon haft schemalagd tid inom sin utbildning för att läsa in de olika teoridelarna för olika maskintyper. I slutet av förra veckan var det så dags för det praktiska provet – den uppkörning och andra del som krävs för att ta ett Maskinkörkort. För Jonas del gällde bandsåg medan Therese fokuserade på planhyvel.

Nervöst?
- Det var det faktiskt, skrattar Jonas. Det är ju ingen annan som gjort det praktiska provet tidigare. Men jag skulle tro att det känns bättre nästa gång.

Målet de kommande veckorna för Jonas Engström och Therese Mattsson är att ta de sex återstående av de sju maskintyper som just nu gäller för Maskinkörkortet; bandsåg, bordsfräs, justersåg, kapsåg, klyvsåg, planhyvel samt rikthyvel. Det antalet kommer att fyllas på successivt.

Såväl Jonas som Therese betonar vikten av att skaffa sig ett Maskinkörkort.

- Det känns definitivt som en konkurrensfördel när jag söker jobb. Det är ett viktigt kompetensbetyg att ha med sig, säger Jonas.
- Det känns bra att ha med sig i framtiden, menar Therese. Det ger mig fördelar inför arbetsgivare och för mig känns det som en självklarhet att ta det. Jag skulle tro att det här blir ett krav i branschen framöver.

TMF är givetvis väldigt nöjda över att de första personerna tagit Maskinkörkortsexamen och att man nått ett viktigt mål.

- Den första lyckade uppkörningen innebär en framgång efter flera års utvecklingsarbete, säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig på TMF samt projektledare för Maskinkörkortet. Självklart räknar vi nu med lite av en rusning. Det finns idag 28 godkända testplatser och vi vet att många elever eftersträvar att få ett maskinkörkort.

- Målet är att Maskinkörkortet blir en självklarhet, ett kompetensbevis och en norm för operatörer inom vår industri. Vi kommer initialt att jobba mycket med yrkesutbildningar. Dels för att få erfarenhet och för att bygga fungerande administrativa system.

- Det är mycket glädjande att vi nu är framme med de första certifieringarna, säger Tommy Andersson, vice ordförande i GS-facket. Vi ser fler positiva effekter av möjligheterna att ta Maskinkörkortet. Utifrån ett arbetsmiljöperspektiv där en ökad kunskap om maskiner minskar riskerna för olyckor. Men också att statusen för arbetet höjs i och med att man de facto erhållit ett bevis för det.

Läs mer på Maskinkörkortets hemsida: http://www.prevent.se/maskinkorkortet/