Varning för katalogföretag

Det finns några företag som använder sig av vilseledande metoder. Till exempel Construct Data Verlag (CDV), FairGuide och Event Fair som erbjuder utställare att delta i nätkataloger, ofta utformade så att man tror att det är arrangören av en mässa som ligger bakom.

Företag som skriver under formuläret uppfattar oftast inte att de har skrivit på ett avtal om att betala ca 10 000 SEK per år i tre år, eftersom detta anges i en finstilt text. Uppskattningsvis drabbas ett hundratal företag i Norden varje år och tusentals utanför Norden.

Just nu (juni 2015) skickar ett företag som kallar sig Expo-Guide ut blanketter och försöker utge sig för att företräda Bokmässan/Bok & Bibliotek.

Expo-Guide erbjuder våra kunder att delta i företagets Exhibitors Directory mot en årlig kostnad av 1271 euro under tre år. Genom konstruktionen av avtalet är det lätt hänt att underteckna. Det årliga beloppet framgår även här endast av den finstilta texten. Se exempel.

Ingen av de mässor som arrangeras av Bok & Bibliotek i Norden AB eller Svenska Mässan AB står bakom katalogen och vi vill uppmärksamma alla utställare på att brevet är vilseledande.

Titta gärna på Fairlinks hemsida för mer information och råd om hur man kan göra om man skrivit på blanketten: www.fairlink.se

Enligt Aftonbladet (13 augusti 2013) har USA:s motsvarighet till svenska Konsumentverket nu agerat mot Construct Data Publishers. Läs hela artikeln.