Ta plats - att synas och ses

2017-03-16

Möt världens största ikoner på årets Leva & Fungera!
Kungar och drottningar, filmstjärnor och superhjältar, rebeller och helgon … Alla porträtterade på ett helt unikt sätt av Glada Hudik-gänget.
Budskapet − som gäller hela mässan − är tydligt: det handlar om att ta plats, att synas och ses. Inte lämnas utanför.

En höjdpunkt årets Leva & Fungera blir fotoutställningen “Ikoner”. Foto: Emma Svensson.
Leva & Fungera är mässan som sätter fokus på människor med alla typer av funktionsvariationer, på hjälpmedel och tillgänglighet. Den samlar runt 250 utställare: en rad tillverkare och företag som erbjuder assistans, rehab, service, utbildning, intresseförbund och idrottsföreningar.
Bland de över 14 000 besökarna märks alltifrån brukare och anhöriga till vård- och omsorgspersonal och politiker. Alla är välkomna − och det är fri entré. 

Men vad finns det för anledning att besöka Leva & Fungera?
− Den ger ett fantastiskt tillfälle att hitta lösningar på vardagliga problem, säger Maria Nilsson, affärsansvarig på Leva & Fungera.
Hon ger en rad exempel: nya hjälpmedel som gör det lättare att duscha på egen hand. Eller som gör att du kan öppna burkar eller ta på dig skorna själv. Eller en stol som “följer dig” och gör det lättare att både resa och sätta sig.
− Vi vill inspirera våra besökare på alla sätt. Här möter du människor med sin egen unika berättelse. Du kan lyssna på föreläsare, ställa egna frågor, mingla på mässgolvet och prova nya aktiviteter och paraidrotter, säger Maria.

Under rubriken “Sport och teknologi” visar till exempel Chalmers ett analysverktyg för para-sporten goalball, där utövarna är blinda. Svenska landslaget, som fick prova verktyget, blev fyra i Rio − en stor framgång.
I det massiva seminarieprogrammet, från två scener på mässgolvet, diskuteras och debatteras aktuella frågor, bland annat den brännheta frågan kring LSS (lagen om stöd och service) och rätten till personlig assistans.

Men det blir också mer personliga seminarier kring enskilda människoöden.
Ett exempel är Erik Ståhl, 30, (t v) som med en stor dos humor berättar om sitt osynliga handikapp: en immunbristsjukdom som orsakar inre blödningar och gör att han behöver transfusioner med gammaglobulin varannan vecka.
“Jag njuter så länge jag varar” kallar han sitt seminarium som handlar om att möta svårigheter, att se förändringar som utmaningar och att utvecklas i det svåra genom skratt och eftertanke. 

En annan höjdpunkt på årets Leva & Fungera blir foto-utställningen “Ikoner”, där personer med Downs syndrom gestaltar alltifrån kungligheter och höga politiker till rockstjärnor, konstnärer och helgon.
Idén till utställningen föddes under ett sommar-läger som Glada Hudik-teatern arrangerade i Portugal 2015. Det ledde till ett kreativt samarbete med Fotografiska for Life och fotografen Emma Svensson.
Resultatet blev 21 enastående porträtt, som beskrivs som en revolutionär utställning om att få finnas till, och som kan du se i “The Gallery“ på mässan.
− På Leva & Fungera får besökarna också tillfälle att lyssna på och prata med skaparna bakom succén, berättar Maria Nilsson. 

Glada Hudik-Teatern är en kommunal verksamhet i Hudiksvall som drivs enligt LSS och som gjort flera uppmärksammade filmer och teaterföreställningar.  Gruppen består, enligt sin egen beskrivning, av “utvecklingsstörda och normalstörda” skådespelare. Några av dem medverkar på Leva & Fungera.

Leva & Fungera arrangeras den 4-6 april på Svenska Mässan i Göteborg.
Hämta ditt kostnadsfria entrékort här >>>

För mer information se www.levafungera.se

Genom att prenumerera på nyheter från Svenska Mässan riskerar du aldrig att missa någonting viktigt.